• Ne bojte se dežja!
  Avtor: motosi (arhiv)-05. julij 200810

  Dve kolesi, brez strehe in z obeh strani mokrota, to je motoristična travma. Vendar - brez potrebe!  Ne bomo govorili o užitku, ko po hrbtu polzi potoček deževnice in se v škornjih nabira luža. Toda tu se da pravočasno pomagati. Če nimate dežne opreme, improvizirajte: čez glavo veliko vrečo za smeti, čez nogavice manjše vrečke, na roke rokavico za točenje goriva, kakršne prijazno nastavljajo na bencinskih pumpah.

  Ko se nebo odpre, se meja med mojstrsko vožnjo in nesrečo zelo zoži. Tisto, kar se v suhem zdi zanesljiva in dobra vožnja, lahko pokaže na velike pomanjkljivosti. Mokra cesta zahteva predvsem sproščeno glavo in telo, dober občutek, nežne gibe in pravočasno, mehko odzivanje. Če vse svoje umske sposobnosti porabite za strah in tesnobo, bo telo v krču trdo kot Kip svobode. Povsem boste nesposobni čutiti, kaj se dogaja med nogami.

  Kot prvo se zdravite z zavedanjem, da je motocikel narejen za ljudi in ne za svetovne prvake. Da se peljati po mokroti! Celo precej hitro - to dokazujejo dirkači, ki celo v nalivu peljejo le za deset ali petnajst odstotkov počasneje.

  Mi si privoščimo počasnejšo, a še vedno spodobno hitro vožnjo, da ne bi ovirali prometa. Če so na kolesih gume z dovolj dezena, da odrivajo vodo, se nimate česa bati. Nežno pospešujte, odločno, a nežno zavirajte, mehko nagibajte. Brez dirkaških prehodov iz vožnje naravnost v nagib!

  Nežno ne pomeni zadržano ali prestrašeno. Pomeni le, da ste pripravljeni začutiti oprijem gume pri zaviranju ali pospeševanju - in če to počnete mehko, boste preprečili trenutek, ko bi lahko guma izgubila oprijem. Na motociklu se da vse čutiti, nič se ne zgodi zlepa.

  Glejte na cesto. Svetleče se površine so lahko zelo gladek asfalt, še verjetneje pa luže, kjer lahko guma splava. Če se to zgodi, ne naredite nič paničnega (tudi ne zaprite povsem plina, da zadnje kolo ne začne zavirati pod vplivom motorja), in če se le da, držite krmilo nalahko: motocikel bo lužo preglisiral v prvotni smeri. Izogibajte pa se pobarvanih črt, pokrovov in plačilnih postaj, kjer avtomobili puščajo mastne sledi. Izogibajte se udrtih kolesnic, ker se v njih nabira voda. Pazite na dogajanje za hrbtom!

  VIZIR SE MEGLI?
  V dežju je običajno zunanja temperatura že na meji, ko se prične izdihani zrak v obliki meglice lepiti na vizir. Če imate čelado z vstavljenim vložkom proti megljenju (Pinlock), vas nima kaj skrbeti. Če imate slabše prezračevano čelado, ki se rada megli, pomaga le vožnja z rahlo priprtim vizirjem.

  Komentarji (10)
  Dolenc™ @ sobota 05.07.2008, 14:38
  Pozabel ste ument najslabše pri vožnji po dežju. Nasledni dan ko je treba motor spucat pa je svinjarija dobesedno povsod :)
  Ocena: 1 pozitivnih / 1 negativnih
  lasagna @ sobota 05.07.2008, 19:10
  To je pravzaprav najboljše, saj ga dež spere (razen pri offroadu).
  Ocena: 0 pozitivnih / 1 negativnih
  Amigo @ nedelja 06.07.2008, 10:58
  jaz se bojim deža ko hudič križa...
  Ocena: 0 pozitivnih / 1 negativnih
  iztok04 @ ponedeljek 07.07.2008, 08:17
  Pozabili ste omeniti prve minute, ko začne deževati, ki so tudi najbolj nevarne za zdrs, saj cesta še ni sprana.
  Sicer pa ja, dež in motor nista prijatelja, se pa da eno z drugim tudi kombinirat, ko ne gre drugače.
  Ocena: 0 pozitivnih / 1 negativnih
  tommb @ torek 08.07.2008, 09:37
  odličen članek, predvsem upam, da si ga bo prebral kateri od mlajših in manj izkušenih motoristov. Dokazano je sicer, da je v dežju manj smrtnih nesreč, a vseeno bo komu prihranili kakšeno poškodbo, ali pa če ne drugo pa vsaj materialno škodo.
  Ocena: 0 pozitivnih / 1 negativnih
  Buzdovan @ torek 08.07.2008, 19:55
  Tisto o veliki vreci za smeti preko glave je pa ze kar nevaren nasvet (ti jo veter zaviha nazaj preko celade).
  Ocena: 0 pozitivnih / 1 negativnih
  ataIBA @ sreda 08.07.2008, 22:44
  Med vožnjo po dežju priporočam podrsanje podplata škornja leve noge po asvaltu (ne pred stopalko!). Tako čutiš spolzkost ali oprijem. Prava informacija, ki je "povezana" z ročico za plin.
  Ocena: 1 pozitivnih / 0 negativnih
  Lowrenc @ sreda 09.07.2008, 12:19
  Še dobro, da ne kupujem motoSi-ja, kewr je itak vse tukaj :P
  Ocena: 0 pozitivnih / 1 negativnih
  motofrik @ sobota 24.03.2012, 11:42
  Slabega vremena ni -je le slaba oprema. In to še kako drži. Jeba pa je, če si enkrat moker, do doma pa še daleč... Potem je najpomembneje, da si poštimaš, da te v noge ne zebe. Suhe nogavice, polivinil vrečko in škornje nazaj gor. Če ne bi poskusil, ne bi verjel. Buzdovan, saj imamo vedno zraven oni srebrni samolepilni trak -pa se zalepi okoli pasu. Ali gumijastega pajka daš okoli, karkoli.
  Ocena: 0 pozitivnih / 1 negativnih
  0rth0 @ nedelja 07.10.2012, 14:24
  Najlepše je bilo ko sem se vozil v šiht, seveda sem zamujal, ampak z motorjem znam marsikaj nadoknaditi. Vendar nisem meu te sreče, saj je začel padat dež in je bila cesta spolzka drseča, in zdelo se mi je da mi zato in zaradi hitrosti v ovinku odnaša zadnjo gumo. A ni bilo tako. ko sem prišel na šiht, hvalabogu srečno brez padca, sem ugotovil da mi je počila zadnja guma. kakih 10km sem se vozil z novo vendar predrto gumo. Pazite se fantje, marsikaj se lahko zgodi
  Ocena: 1 pozitivnih / 0 negativnih
  Sorodne novice

  Varno na poti: Prvi koraki

  Mateja Pivk - 09. marec 2012
  25

  "Postati motorist" je proces, ki ga ne smemo začeti z nakupom motocikla, pač pa nabiranjem znanja in izkušenj.

  Vožnja v dežju

  27. julij 2010
  Zadnje novice v kategoriji

  Prvi šolski dan

  01. september 2015

  Za brezskrbno pot otrok v šolo in domov bodo skrbeli tudi policisti, a največ lahko za varnost otrok v prometu storimo prav vozniki sami.

  30 let Suzukija GSX-R

  21. avgust 2015

  Nega pinlocka

  20. avgust 2015

  Motosvet.com je prvi in največji slovenski spletni medij posvečen motociklizmu vseh vrst in oblik. Iščemo, raziskujemo, analiziramo, poročamo, lovimo utrinke in zabavamo.

  Kontakt: info@motosvet.com

  Vsebina

  Novice

  © 2001 - 2015 motosvet.com.
  Podjetje | O motosvetu | O piškotkihPravno obvestilo | Varovanje zasebnostiOglašujte na motosvetu | ISSN 1581-5110

  Obvestilo!

  Z brskanjem po tej spletni strani soglašate, da se na vaš računalnik shranijo drobni koščki kode imenovani piškotki (cookies). Na enak način deluje večina spletnih strani že od začetka interneta. Stran ne deluje brez piškotkov, saj jih nujno potrebujemo za prikazovanje oglasnih sporočil s katerimi se stran financira.

  Obvestilo vidite zato, ker je v Slovenij v veljavo stopil EU zakon, po katerem moramo pred uporabo piškotkov prositi za vaše soglasje.

  Če piškotke izključite, so lahko nekatere možnosti spletne strani onemogočene, saj vam jih ne moremo ponuditi brez uporabe piškotkov.

  Vašo izbiro bomo shranili v piškotek.