• Nakup rabljenega: Iskanje in ogled
  Avtor: Dani Mattias-05. januar 201233

  Če je nakup avtomobila večinoma stvar praktične odločitve, kjer je odločitev za nakup pogojena s porabo avtomobila, uporabnostjo, servisnimi storitvami, ceno in nenazadnje izgubo vrednosti z leti, se pri nakupu motocikla v odločitev skoraj vedno vmešajo emocije. Te v večini primerov odigrajo glavno vlogo pri odločitvi, a je kljub temu potrebno (vsaj malo) ohraniti trezno glavo in se v nakup ne zaleteti. 

  Ne hitite z nakupom in si vzemite čas.

  Čas nakupa ne igra bistvene vloge, če le imate primerno mesto za prezimovanje motocikla. Če je včasih veljalo, da je najbolje kupiti jeseni, ker so cene takrat nižje in prodajati spomladi, ko so cene višje, zdaj temu ni več tako. Res je, da je ponudba spomladi malce večja, vendar je za nakup željenega motocikla, novega ali rabljenega, pomembneje imeti pripravljeno gotovino. Ker je motociklov vseh znamk in modelov na tržišču več kot je povpraševanja (podobno se je kaki 2 leti nazaj začelo v avtomobilski branži), ni smisla zaletavati se v nakup. Vzeti si je treba čas, pregledati vse možnosti. Če kupujete rabljen motocikel, bo potrebno malo popustiti pri izbiri barve ali dodatne opreme. Sploh, če je željan model redek. Ali se odpraviti v tujino. Trg v Italiji je izredno velik in pri izbiri rabljenega motocikla ne bodo imeli težav niti najbolj zahtevni. Če bi se odločili za nakup v tujini zgolj s finančnega vidika (kupiti ceneje), so le redki modeli, kjer je izlet v tujino finančno upravičen, zato se bomo osredotočili na domači trg. 

  Res je, da je ponudba spomladi malce večja, vendar je za nakup željenega motocikla, novega ali rabljenega, pomembneje imeti pripravljeno gotovino.

  Novi motocikli

  Pri nakupu novega motocikla ste v današnjih časih v očeh prodajalcev skoraj kralji. Ali kraljice. Vedno več je ponudb z odlogom plačila, različnimi bolj ali manj ugodnimi krediti in dokaj resnimi popusti pri nakupu na »keš«. Najlepše pri novem motociklu, poleg garancije, pa je seveda vonj po novem in vedenje, da ga nihče prej ni mrzlega gnal v visoke obrate, se vozil po zadnjem ali po pisti, »žgal« gumo... Predvsem perfekcionistom v »glancanju« motorčka je to zelo pomembno. 

  Naredite domačo nalogo: pobrskajte po forumih, preberite teste.

  Rabljeni motocikli

  Tu je zadeva bistveno bolj kompleksna. Najraje seveda kupimo motocikel z znano preteklostjo, pa naj bo to v smislu opravljenih servisov ali pa da prodajalca poznamo osebno ali posredno. Ker rabljene motocikle kupujemo predvsem tisti, ki nam odštevanje denarcev za motocikel predstavlja nekaj več odrekanja, znamka motocikla ne sme igrati glavne vloge. Ohranjenost, znani problemi, pregovorna zanesljivost in pa seveda izkušnje uporabnikov so glavna vodila pri nakupu. Veliko se da izvedeti o določenem motociklu na forumih, tujih ali domačih in iz raznih testov, ki jih je dandanes na spletu več kot smo jih pripravljeni prebrati. Seveda lahko za praktično vsak model vsake znamke najdemo nezadovoljnega uporabnika, ki je verjetno imel neznansko smolo, vendar je treba ob branju kritik in pohval ločiti plevel od solate. Dejstvo pa tudi je, da lepo vzdrževan motocikel načeloma ne povzroča preglavic.

  Dekleta in dame, ne kupujte motocikla za katerega vaš mož ali partner misli, da je dober za vas, ampak kupite motocikel, ki vam paše in vam je všeč. Pa četudi je rožnate barve.

  Potem pride na vrsto iskanje določenega modela, in če tega ne prodaja nekdo od znancev, se seveda obrnemo na oglase. Največji slovenski spletni oglasnik je ena najbolje obiskanih strani sploh. Veliko je seveda »firbcanja«, večinoma pa se nakup in prodaja izvrši prek te poti. Naj vas ne zavedejo lepe fotografije v oglasu, le te načeloma ne pokažejo realne slike. Dejstvo je, da se najboljši in najugodnejši motocikli prodajo ne da bi jih enkrat zasledili v oglasu. Se pa najdejo izjeme. Motociklov, ki se načeloma dobro in hitro prodajo in se v oglasih pojavljajo že dlje časa, se je pametno izogniti. To pa ne velja nujno tudi za redke modele, katerih krog kupcev je zelo majhen.

  Ko izberemo motocikel, za katerega mislimo, da je vreden ogleda, se dogovorimo za ogled. Zgodi se, da je prodajalec nezaupljiv in se noče srečati na njegovem domu. Lahko tudi kaj skriva in raje predhodno vžge motocikel in prevozi z njim kratko pot, ker ima ta težave s hladnim vžigom. Vsekakor je potrebno preveriti delovanje hladnega in vročega agregata. Če sami niste strokovno podkovani, vzemite s seboj kolega ali znanca, vendar naj vas ne pride cel avtobus. Tudi rokovanje z motociklom, vžiganje in ugašanje prepustite prodajalcu. 

  Če ste se odločili kupiti nekaramboliran motocikel, nikakor ne nasedajte izgovorom prodajalca, ko najdete sumljive praske ali nepravilnosti, češ da je padel na mestu.

  Seveda kot kupec pričakujete, da motocikel ni popolnoma zasvinjan, vendar tudi ne sveže opran in zglancan, saj se tako navadno prikrivajo napake. Pričakujete tudi, da so pnevmatike v dobrem stanju, da vas ne čaka servis takoj, ko pripeljete motocikel domov - razen če je seveda drugače zmenjeno že preko telefona in zato cena že v štartu nižja. Če ste se odločili kupiti nekaramboliran motocikel, nikakor ne nasedajte izgovorom prodajalca, ko najdete sumljive praske ali nepravilnosti, češ da je padel na mestu. Lahko je bil močno karamboliran  nestrokovno popravljen.

  V tujini izjava prodajalca o nekaramboliranem vozilu nekaj pomeni in je za njo odgovoren, pri nas je drugače. Tako tudi zasledimo oglase iz Italije, kjer je motocikel namenjen izključno izvozu in lahko povem, da je motocikel zagotovo bil na tleh. Pričakovanj, ki ste si jih kot kupec zastavili ne znižujte, saj vam bo kasneje žal.

  Praske okoli odprtine za nalivanje goriva so znak neodgovornega ravnanja prejšnjega lastnika.

  Ob ogledu motocikel najprej pogledamo od daleč. Tako lahko ocenimo splošno ohranjenost. Praske okoli odprtine za nalivanje goriva so znak neodgovornega ravnanja prejšnjega lastnika. Velika verjetnost je, da je tudi z ostalimi stvarmi ravnal malomarno. Praske na plastikah okoli prednje luči niso tako redke, saj je drobnega peska, ki leti izpod pnevmatik spredaj vozečega vozila na cestah veliko.

  Nato sledi podrobnejši pregled. Začnemo pri pnevmatikah, stanju zavornih diskov in ploščic, stanju platišč. Ob normalni uporabi morajo biti diski in platišča v dobrem stanju tudi če ima motocikel več kot 50.000 kilometrov. Nato pregledamo stanje verige in verižnikov. Raztegnjena ali zarjavela veriga kliče po skorajšnji menjavi. Preverimo ali so na agregatu sledi olja ali hladilne tekočine. Prav tako preverimo stanje amortizerjev - mastnega tam okoli ne sme biti nič. Na prednjih vilicah pa tudi ne sme biti vidnih prask. Če ima motocikel sredinsko stojalo, je zelo preprosto preveriti zračnost vilic in krmilnega ležaja, pa tudi gladko delovanje le-tega. Preverite, ali se barve ujemajo, je bil mogoče okvir barvan ali celo popravljen? Mimogrede preverite še ujemanje številk na motociklu s tistimi v prometnem dovoljenju. 

  Ob normalni uporabi morajo biti diski in platišča v dobrem stanju tudi, če ima motocikel več kot 50.000 kilometrov.

  Nato si vzemite vsaj 15 minut časa in z razdalje približno treh metrov preglejte motocikel z vseh možnih kotov. Vsake toliko se vsedite nanj. Če dotičnega modela še niste vozili, preverite, ali vas morda kaka malenkost na njem moti. Se morda s peto zadevate v izpuh ali sovoznikove stopalke? Kako balanca sede v roke? Je na motociklu dovolj prostora? Če ste manjše rasti - sežete z nogami na tla tako, da vam bo udobno? Če se boste vozili v dvoje, pridite v dvoje tudi na ogled. 

  Preverite, ali se barve ujemajo, je bil mogoče okvir barvan ali celo popravljen?

  Na koncu sledi še testna vožnja, kjer se pogosto zatakne. Kot kupec se morate zavedati, da vam bo prodajalec le stežka odstopil svoj motocikel na preizkušnjo. Prodajalcem svetujem, da se v primeru testne vožnje zavarujejo. Velikokrat je že šlo kaj narobe. V tem primeru boste tudi videli, kako resen kupec sploh je. Testna vožnja je načeloma le zadnji preizkus pred nakupom, ko preverimo ali motocikel lepo drži smer, zavore delujejo kot morajo, menjalnik deluje mehko in tekoče, in da vzmetenje opravlja svojo vlogo. Če sami ne veste kako naj bi motocikel deloval, naj testno vožnjo, v kolikor je mogoča, opravi prijatelj, ki se na zadevo spozna. Če testna vožnja ni mogoča, sami pri sebi pretehtajte, ali gre prodajalcu verjeti na besedo ali ne.

  Želim vam prijetno kupovanje ter seveda dober nakup. Nikakor pa ne pozabite urediti tudi vseh papirnih zadev, ki ob nakupu pašejo zraven. V prihodnjih člankih bomo za vas preverili kaj ponuja slovenski trg rabljenih motociklov v različnih segmentih in seveda v različnih cenovnih razredih. Vedno vam bomo v razmislek ponudili tudi alternativo (tako ali drugačno).

  Povezave:
  - Kako izbrati prvi motocikel?
  - Varno na poti
  - Devet najpogostejših napak začetnikov
  - Prava velikost čelade

  Komentarji (33)
  fazer2008 @ četrtek 05.01.2012, 17:27
  dober članek , mogoče za kakega začetnika bo tu dobu koristne informacije in trike
  Ocena: 10 pozitivnih / 1 negativnih
  sayo @ četrtek 05.01.2012, 19:08
  Če je dobro zglancan in opran, zame je to skrben lastnik ne pa prikrivanje napak, kakšno nabijanje
  Ocena: 6 pozitivnih / 7 negativnih
  T @ petek 05.01.2012, 23:23
  Nic o dodatni opremi ;) na moji babici je vec opreme kot je motor vreden, pa ni zato nic vec vredna kot ena sklumpana...
  Tak je trg v Sloveniji ;)
  Vsi (skor) iščejo motor za malo denarja pol pa jokat de neki ni dobr.
  Ocena: 1 pozitivnih / 1 negativnih
  paris2 @ petek 05.01.2012, 23:25
  Prikrivanje napak je, če je usran. Ne pa opran da se vsakak praskica vidi.
  Ocena: 8 pozitivnih / 1 negativnih
  biker77 @ petek 06.01.2012, 07:01
  ali opran in spucan tako, da se odstrani tudi kak oljni madež? torej, okoli agregata imam raje kak prah kot pa sledi čistila..
  Ocena: 7 pozitivnih / 4 negativnih
  yamaha @ petek 06.01.2012, 09:50
  Kaj pa če ti res pade na mestu?Po vašem ga sploh ne moreš prodat..
  Kakšno zavajanje s člankom..
  Ocena: 4 pozitivnih / 4 negativnih
  biker77 @ petek 06.01.2012, 10:12
  če bi dobro prebral je napisano naslednje..če se odločiš kupit nekaramboliran motocikel takega tudi kupi..če ti je vseeno, potem to vzameš v zakup..jaz sem kupil že nekaj položenih ali karamboliranih motociklov..
  Ocena: 2 pozitivnih / 1 negativnih
  motorrader @ petek 06.01.2012, 10:40
  Eni preveč nabijate, itak ima vsak svojo zgodbo in svoje malenkosti. Dober članek, le še eno stvar bi dodal-Motorju ranga 7000eur so SEP mesca vedno od 500 in 700 eur cenejši kot maja mesca. Vsaj večina, predvsem novih, pa tud pri rabljenih je podobno. Sam če prodaš Maja in kupiš Sep si zgubil sezono in nisi razumel nič, tako da...
  Ocena: 2 pozitivnih / 0 negativnih
  ducatiboy @ petek 06.01.2012, 13:35
  Menim, da bi bilo dobro omeniti, da je nakup rabljenega motocikla pri prodajalcih, ki so pravne osebe (moto trgovine) od 20 decembra lasnkega leta bolj varno,ker vam mora prodajalec jamčiti minimalno en mesec garancije. Predvsem za neizkušene kupce je to izjemno pomembno saj bo strokovni pregled motocikla pred prodajo opravil trgovec in s tem jamčil garancijo.
  Ocena: 2 pozitivnih / 0 negativnih
  gasper321 @ petek 06.01.2012, 13:42
  Pameten nasvet je definitivno naj motor prižiga in ugaša lastnik. Kar se pa tiče padca na mestu...so zelo pogosti (in to ni mišljeno sarkastično) tako da tukaj pa malo zavajate. Saj je očitna razlika ali je motor res samo rahlo padel ali je drsel po tleh.
  Zanima me pa še, na kakšen način se lahko prodajalec zavaruje ko da motor v testno vožnjo? Moje izkušnje so da motorja nikoli ne dajem nikomur več...v 90% primerih ko sem bil tak idiot da sem ga komu dal za sprobat ga je al ruknil al pa celo razbil.
  Ocena: 4 pozitivnih / 1 negativnih
  Pokaži vse komentarje


  nalagam komentarje...

  Sorodne novice

  Kako izbrati prvi motocikel?

  Mateja Pivk - 29. julij 2010
  19

  Na kaj biti pozoren pri izbiri začetniškega motocikla, če zares želite varnega in nenapornega prvega jeklenega konjiča?

  Vožnja v dežju

  27. julij 2010
  Zadnje novice v kategoriji

  Prvi šolski dan

  01. september 2015

  Za brezskrbno pot otrok v šolo in domov bodo skrbeli tudi policisti, a največ lahko za varnost otrok v prometu storimo prav vozniki sami.

  30 let Suzukija GSX-R

  21. avgust 2015

  Nega pinlocka

  20. avgust 2015

  Motosvet.com je prvi in največji slovenski spletni medij posvečen motociklizmu vseh vrst in oblik. Iščemo, raziskujemo, analiziramo, poročamo, lovimo utrinke in zabavamo.

  Kontakt: info@motosvet.com

  Vsebina

  Novice

  © 2001 - 2015 motosvet.com.
  Podjetje | O motosvetu | O piškotkihPravno obvestilo | Varovanje zasebnostiOglašujte na motosvetu | ISSN 1581-5110

  Obvestilo!

  Z brskanjem po tej spletni strani soglašate, da se na vaš računalnik shranijo drobni koščki kode imenovani piškotki (cookies). Na enak način deluje večina spletnih strani že od začetka interneta. Stran ne deluje brez piškotkov, saj jih nujno potrebujemo za prikazovanje oglasnih sporočil s katerimi se stran financira.

  Obvestilo vidite zato, ker je v Slovenij v veljavo stopil EU zakon, po katerem moramo pred uporabo piškotkov prositi za vaše soglasje.

  Če piškotke izključite, so lahko nekatere možnosti spletne strani onemogočene, saj vam jih ne moremo ponuditi brez uporabe piškotkov.

  Vašo izbiro bomo shranili v piškotek.